Az elmúlt években a nagyszerű webdizájn egyre fontosabbá vált a sikerhez. A webdizájn felbecsülhetetlen értékű marketing szövetséges lehet, a SEO fejlesztésétől egészen a kiváló első benyomás készítéséig. Az emberek kifejezetten vizuális lények, így ez a fejlődés valószínűleg elkerülhetetlen volt. Ezt már korábban is megvizsgáltuk, de ezúttal a modern digitális marketing sikerének egyik alapvető összetevőjébe áshatunk bele. Nevezetesen a színpszichológia és a webdesign, attól, hogy az egyes színek milyen érzéseket inspirálnak, hol és miért láthatnak alkalmazásokat.

Tehát minden további nélkül kezdjük.

A színek pszichológiája és miért számít

Először is, röviden határozzuk meg az általunk használt kifejezést, és határozzuk meg, miért számít a mi kontextusunkban.
A színpszichológia a színek mint az emberi viselkedés meghatározó tényezőinek tanulmányozására utal. Úgy véli, hogy a különböző színek különböző érzéseket inspirálnak, és így megváltoztathatják az emberi pszichológiát és viselkedést.
Ez a koncepció korántsem új; az ókori egyiptomiak használták, látszólag terápiás célokra. A 20. században Carl Jung kijelentette, hogy „a színek a tudatalatti anyanyelve”, pszichoterápiás eszközként kutatva. Manapság ezt az elvet alkalmazzák az üzleti helyiségekben a termelékenység ösztönzésére és a stressz csökkentésére, a kábítószer-függőség terápiás létesítményeiben és még a mindennapi életünkben is.

szinpszichologia

A színpszichológia a digitális marketingben is többféle felhasználási lehetőséget talál csábító eszközként – amit az adatok alátámasztanak. Neil Patel többek között a következőket jegyzi meg:

 • Az emberek 92,6%-a szerint a vizuális dimenzió az elsődleges vásárlási tényező
 • Az emberek a megtekintést követő 90 másodpercen belül tudat alatti ítéletet hoznak a termékekről – és az említett ítéletek 90%-a csak a színen alapul.
 • A színes hirdetések 26%-kal magasabb felismerési arányt élveznek, mint a fekete-fehér hirdetések

Ezek és más eredmények megerősítik, hogy a színpszichológia közvetlenül befolyásolja a közönségnek a webhelyekről, termékekről vagy magukról a márkákról alkotott képét. Itt kezd átfedni a színpszichológia és a webdesign, amint azt a tapasztalt webtervezők is észrevették.

Színpszichológia alkalmazása webdesignban

Sok cikk ebben a témában úgy dönt, hogy megvizsgálja minden szín konnotációját az adott kontextus figyelembevételével. Ez elég egyszerű lenne, de úgy érezzük, a fentihez hasonló alapvető infografikák is elegendőek. Ehelyett két különálló kérdést szeretnénk megvizsgálni, amelyeket a színpszichológia felvet; hol vonatkozik, és miről kell tájékoztatnia. Az előbbitől kezdve vegye figyelembe a következő három fő példát.

#1 Logók

A legtöbb esetben a logók a márka identitásának vizuális megnyilvánulásai. Tájékoztatják az első benyomásokat, élen járnak a márkafelismerésben, és az első számú közönséget a konkrét márkaélményekhez kötik.

Itt feltétlenül ügyelni kell a színekre. A tökéletes logó létrehozása természetesen más elemekre is kiterjed, mint például:

 • Formák és geometria
 • Másolás és szlogenek
 • Tervezett márkaimázs
 • Ezért a logó általában aprólékos tervezést igényel.

De a szín az első elem, amelyet a közönség feldolgozni fog, amint azt a fenti adatok is mutatják. Az egyszerű színkontraszt különbséget tehet vonzereje és közömbössége között, és a színválasztás önmagában is óriási jelentőséggel bír.

#2 Kezdőlapok

Hasonló módon, a kezdőlapok gyakran az első benyomást jelentik a márkával rendelkező potenciális vásárlóról. Így a színpszichológia és a webdesign találkozásának elsődleges helye vitathatatlanul maga a honlap. A konkrét, releváns tartalomra mutató SEO-alapú linkek kivételt képezhetnek, de vegyük figyelembe, hogy hány első érintkezési pont vezet a kezdőlapra:

 • Közösségi média linkek
 • A Google Vállalkozásprofil (korábban Google Cégem) linkjei
 • A kezdőlap linkjei
 • Márkás keresési eredmények
 • Navigációs keresési eredmények

Amint a közönség eléri a főoldalt, az, hogy annak kialakítása és színei hogyan irányítják a szemet az egyes szakaszokhoz és információkhoz, ugyanolyan döntő jelentőségű, mint az első tudatalatti értékelés, amelyet a színes témák váltanak ki. A webdizájnnak a betöltési sebességre is ügyelnie kell, mivel az első benyomást kielégíti, és gyakran össze kell egyeztetni a kettőt. Ezzel már korábban is foglalkoztunk, ha meg kell vizsgálnia a webdizájn e szögét.

#3 Landing oldalak

Végül a színpszichológia közvetlenül javítja a céloldalakat és tájékoztatja azok hatékonyságát. A webdesignon túl határozottan átfedésben van a céloldal-optimalizálással (LPO) és a konverziós ráta optimalizálásával (CRO). Ebben a tekintetben a szín nem egyszerűen a megbízhatóságról tájékoztat, vagy kívánatos cselekvésekre ösztönöz. Közvetlenül javítja magukat a céloldalakat is, például:

 • CTA optimalizálás. Egyes CTA-színek jobban működnek; például a HubSpot azt találta, hogy a piros jelentős különbséggel veri a zöldet.
 • Olvashatósági fejlesztések. Az egyszerű színkontrasztok, legyenek azok a CTA-másolaton vagy máshol, közvetlenül javíthatják az olvashatóságot – és ezáltal bizalmat és pozitivitást ébresztenek.
 • A márkaépítés következetessége. Ha a színválasztás az ügyfél útja során konzisztens marad, a professzionalizmust is jelzi, és szilárd élményt nyújthat.

A céloldalak a színpszichológián és a webdesignon kívül más elemekre is támaszkodnak, mint például a másolás és formázás, a CTA-elhelyezés stb. A színpszichológia azonban vitathatatlanul megelőzi ezeket, és ezért kellő figyelmet igényel.

Színpszichológia tájékoztatása a webdesignban

Végül itt megvizsgálhatjuk a második kérdést; milyen színeket érdemes választani? Ez a kérdés gyakran kap egyszerű választ, például olyan színek kiválasztása, amelyek állítólag kívánatos érzéseket keltenek. A dolog igazsága azonban sokkal összetettebb, és lényeges lesz, hogy webdizájnereket alkalmazunk-e, vagy a barkácsolást választja.

#1 Az Ön iparága

Először is, az iparág jelentős szerepet játszik a színek tekintetében. Ez egyszerűen azért van, mert a különböző iparágak más-más közönséget szolgálnak ki, amint arról a következőkben szó lesz. Minden iparágnak megvan a maga bejáratott palettája, amely biztonságos kiindulópontot kínál a kísérletezés előtt. Például az egészségügyi ágazat a kék szín mellett dönthet a biztonság és a nyugalom jelzésére – ahogy a Pfizer is teszi. Az elektronikai cégek előnyben részesíthetik a feketét vagy a fehéret, mint például az Apple, a komoly professzionalizmus jelzésére, míg az éttermek olyan izgalmas pirosat választhatnak, mint a Mcdonald’s. Ha több ilyen példára van szüksége inspirációhoz, a VisualCapitalist egy praktikus infografikát kínál.

#2 Az Ön közönsége

Másodszor, és némileg kapcsolódik a fentiekhez, a színpszichológiának és a webdizájnnak gyakran meghatározott, egyedi közönséget kell kiszolgálnia. Éppen ezért nincsenek univerzálisan alkalmazható megoldások vagy tervrajzok a sikerhez, hanem csak az ehhez hasonló iránymutatások.

Ennek megoldása érdekében a márkák konzultálhatnak közönségelemzőikkel, hogy tájékoztassák az irányt. Vegye figyelembe az alábbi közönségbeli különbségeket:

 • Nem. Míg mindkét nem szereti a kéket és a zöldet, a férfiak a feketét, a nők a lilát kedvelik. Ráadásul a férfiak erősen nem szeretik a lilát, míg a nők nem szeretik a szürkét és nem egészen szeretik a feketét.
 • Kor. Hasonlóképpen, a fiatalabb közönség gyakran előnyben részesíti az izgalmas színeket, például a vöröset és a narancsot. Ezzel szemben az idősebb közönség a nyugodt zöldet vagy kéket vagy a komoly feketét részesítheti előnyben.
 • Elhelyezkedés. Végül a különböző helyszínek különböző színekkel rendelkeznek. Vegyük például a Japánban hagyományosan megtalálható Red Oni és Blue Oni trópusokat; ezek a konnotációk nem érvényesülnek minden kultúrára egyformán.

Természetesen a különböző márkák drasztikusan eltérő közönségeket céloznak meg, így az ilyen megkülönböztetések rendkívül lényegesek.

#3 A márka imázsa

Harmadszor, és végül, a kialakult márkaimázs szintén döntő tényező. A márka egységessége vitathatatlanul létfontosságú a marketing szempontjából, ami gyakran tovább korlátozza a színválasztást. Ez a tényező átfedésben van a fentiekkel is, és egy egyszerű kérdésbe torkollik; mi a szándékolt márkaimázs közvetítése?

Az élénkvörös árnyalatú, izgalmas közönség vonzónak tűnhet, de ez nem működik azoknál a márkáknál, amelyek egyébként kifinomultnak és nyugodtnak mutatják be magukat. A professzionális fekete nem biztos, hogy megfelel az egészségügyi termékeknek, az inspiráló zöld pedig összeütközésbe kerülhet egy olyan mókás, a közösségi médiában jártas jelenléttel, mint a Wendy’s. Minden ilyen esetben a pszichológiára gyakorolt szándékolt hatásnak összhangban kell lennie az egyén kialakult vagy tervezett márkaimázsával. Minden kevesebb, és az ügyfélélmény széteshet, több kárt okozva, mint hasznot.

Összefoglalva

Összefoglalva, a színpszichológia és a webdizájn szinergikusan specifikus, kívánatos érzéseket kelt. Ez a koncepció mindenhol megtalálja az alkalmazásokat, ahol a webdesign működik, a logóktól és a kezdőlapoktól a céloldalakig és még sok másig. Ennek alkalmazása azonban nem egyszerű elv, és a színválasztásnál a szigorú színkonnotációkon túlmenően számos tényezőt kell figyelembe venni. Remélhetőleg ez a felfedezés segített megjegyezni néhányat a legfontosabbak közül, és inspirációt adott a jövőbeni webtervezési törekvéseihez.

Vissza
Vissza
Vissza a blog kezdőlapra